Thursday, January 20, 2011

Apa makna traffic tinggi tapi??


Traffik Tinggi Untuk?
Sape leh jawab?Untuk ape ek?Hehe..Kadang2 aku pelik jugak, ramai org nak traffik tinggi tapi sebab ape? Aku bukan la seorang yg sangt2 suka berfikir tapi kadang2 tuh mmg terasa la nk pk jugak..Okla camni,ak pun suka follow blog org yg ak rasakan menarik, tp ak akn kerap kunjung blog tuh balik tuk bace entry..Buktinya, ak dah ade beberapa friends kat FB (agak rapat), kenal pun from blog nih jer..Focus utama ak bukak blog nih sbb ade org invite aku suh buat blog, so bg ak tujuan blog sama cam fb,ms jugak : Tuk Cari Ramai Kawan + Kongsi Maklumat

Tapi kan kadang2 ade jugak blogger yang terlalu taksub dgn side income smpaikan sanggup berhempas pulas cari ramai follower tuk dapat peluang income masuk yg lebih tinggi.Pelik kan?So ape tujuan utama buat blog? Hilang mcm tu je kan..Alah bukan smua k dan saya pasti hanya beberapa org jer sebab ramai yg buat blog nak share information dan cari ramai kwn kan?Dah2 jgn risau anda tak termasuk dalam org yg disebutkan tu =)

Blog Boleh Jana Side Income?
Tp, percaya atau tak mmg dgn blog kita leh jana duit walaupun x banyak.Aku pun letak nuffnang jugak sebab bazir kan rezeki dah ade tapi x letak.So, x yah la tolak rezeki bak kata pepatah "rezeki jgn ditolak,musuh jgn dicari"X pe la asalkan mereka happy dan aku pun tumpang happy jugak =)

Suka Klik Iklan Nuffnang
Lately aku suka sangt blogwalking and kadang2 lepas komen2 aku cam tertarik nak klik iklan2 yg ade kat nuffnang diorang.Ntah la sebab kadang2 rasa kalau aku tak klik, cam bazir pulak kan letak iklan tu x de org nak klik, mcm x nk tlg kan.Pe salahnya tlg org tuh dpt side income and kdg2 iklan tu berguna juga tuk aku mcm iklan Digi,Maxis and Celcom =)

So,kalau sape2 belum letak nuffnang lagi sila la letak cepat2, mudah je caranya..
ni website die : http://www.nuffnang.com.my

Komen Entry Para Blogger
Ok ni pasal komen entry pulak, erm x kisah la ramai yg suka komen ke tak suka ke..x pe benda tu bukan wajib pun kan..Depend on keihhlasan setiap individu..Tapi kadang2 terasa jugak kan bila tengok blog org lain penuh dengan komen..Ade yg 50 lebih dan lebih hebat lagi ade yang 100lebih tp blog kite?Hampeh..hehe..Macammana diorang buat? Huhu tu smua ikut keikhlasan org nak komen ke tak dan jugak macammana tuan punya blog letak entry yang menarik kat blog die..Tul tak?

P/S : Selamat "berblogwalking" kawan2 dan selamat hari Thaipusam bagi sape2 yang menyambutnya, semoga keikhlasan sentiasa bersama kita..Aminn =)

64 comments:

| cik azeya | said...

err saje nak glemer kot. ahah

hawiz said...

setuju!!..
snggup bw semata2 cri followers,,,bkn nk bace sgt entry pon..jnji followers ramai..mcm2 ler..klo ader yg terasa..sorii..larikk..huhu

Syukri Mohtar said...

ade letak gak nuffnang..tapi tak ramai pun org yang click..huhu.

xcyber said...

Cik Azeya : ntah la..setiap org x sama kan?

xcyber said...

Hawiz : haha ade yg kena kejar kot nanti..x cukup tanah ko larikk

xcyber said...

Syukri : Nuffnang tu smapingan jer..x yh amik kish sngt la income masuk bnyak ke sikit ke..yg penting kita jadi sapa diri kita sbnarnya =)

Faiz Tapit said...

betul2... kdg2 terkejar2 sgt ngan side income smpai wat entri pn ala kadar je... huhu

p/s: ape kate bahagian komen ni ko tukar setting jadi pop up window... senang sikit nak komen...

i am S!L4H.. said...

sy suke cek traffic..nk tau bpe org dh klik blog..heeee
ape2 pon....terpulang pd diri...msing2 ad akal kn nk pkir mne elok mne x...

xcyber said...

Faiz : okeyh2...nanti am tukar ek..nk kna blajar dlu cmne nk buat =)

i am S!L4H : erm tu la setiap org x same.. kan manusia ade mcm2 gaya =)

sarah-najwan said...

tgk niat asal seseorg berblog krn apa?
adakah krn minat?jika ini sebabnya..xkisah jumlah traffiks tetapi amt pentingkn komen sb bole menjadi motivasi utk berkarya.kalu xde komen yg singgah..bole juga down semangat itew..

mybe ada juga yg hrp traffics sb blog pun bole jana $$..jadi mmg kene tinggi traffics..tu je..

ada yg hrp kedua2nye..bergantunglah sb jika traffics dan komen hadir serentak..kan elok..hehe

tapi akak..dgn kekangan keje tu..hrp komen je la..traffics jenis xkonsisten..xpe..janji suka ati..

**buat pop up komen yer mcm faiz ckp tu..sennag nk komen dik..nk2 jika line kureng clear..tu je..

shahsyaz said...

skg neh, sy rse, bek kite xyah de rmi follower, aslkn ade silent readers...

sbb mereka masih agi membace entry2 kite neh..

tol x??

xcyber said...

kak sarah : betul gak..same la mcm am bila gi kolej,ade kuliah traffik mula down..tp x kisah sngt sbb traffik tu x bawa makna pepe..janji happy berblogging

shahsyaz : btul2..mcm kita dulu2 sblum buat blog sndiri kan?suke bace blog org tanpa ade blog sndiri

sarah-najwan said...

http://damiaqish.blogspot.com/2009/07/camner-nak-wat-pop-up-window-ek.html

try buat deh

xcyber said...

ok dah boleh ..
thanks 4 info ye kak =)

ku izzati said...

yang penting niat kte utk berblogging tu..xkesah la blog xramai org follow..xde yg bce ke..njoy berblogging eh ^^

xcyber said...

stuju dgn pendapat anda, komen tu x penting asalkan enjoy our life =)

Rynie Nas a.k.a Myung Hee said...

BW nak cari traff sambil bace entry blog lain...follow sebagai tanda kita hargai dyorang...bg sy la...huhu
kalau semata2 BW nak up traff n suh klik nuff tu rasa mcm ssh je org lain nk buat...ikt keikhlasan blogger tu la...huhuhuh

Dhiaqiud said...

traffic tinggi?? bleh jd kaya ke ngan blogging?? takat lps wit byr bill brodben pun blom tentu..tp dunia skang, de macam2 ragam org..faham2 sendiri je la..t

xcyber said...

sebab tu la keikhlasan tu penting =)

xcyber said...

Dia : tau x pe.. adoiii nk dpt cek pun kna tunggu sbulan stengah..dpt pun kalau ratus2 x pe..tp kalau yg mmg ade follower smpai 10k,20k tu ok la..

caliph shuriken said...

semua based on niat kita..
hepi blogging ok ^^

zati said...

kalau saye..semuanya penting, kawan+komen+trafik+duet, melalui komen kite boleh dapat kawan, kadang2 boleh jadi rapat walaupon hanya kenal melalui blog, trafik & duet pom penting, kalau bloggers tak nak trafik ataupom duet, kenape letak iklan nuff & macam2 iklan lagi kat blog? heeeee...so kesimpulannya semua penting & tak perlu dinafikan bahawa benda tu laa yg bloggers perlukan walaupom tak banyak

happy blogging :)

:: BLUEDIANTHUS :: said...

Teruskan saja berblogging dengan gembira, duit akan datang sendiri.:)

www.bluedianthus.com

za petrelli said...

alooo... stuju ngan ko. ak pon letak gak nuffnang ni. tp nuff ak 20 sen. dah dekat setahun ak berblogging. ko ade tips tak. at least dapat duet ntok topup pon jadik..

ak pon ramai kwn kenal dr blog. suke2

Opah Kentang said...

dye nak duit je kot..
Opah salu bw jugakk..
hehhee..
yang penting kite ikhlas bw kat blog orng tu tnpa harap orang tu tgok balik blog kite.=)
tapi opah appriciate kot kalau orang datang singgah blog opah!!
ehehe. =))

misSbLurRy said...

yup....
sampai hilang seri blog dah...
sebab masing2 kejar nuff...

entah...kekdg bukan pun diorg baca entri kita tulis....

err...no comment la....
ahahah janji tuan blog ikhlas berblog..
kongsi pendapat kongsi pengalaman
tue yg penting

ijam ismail said...

hahaha...femes BLOGGER!!!
=D
nk traffic tinggi coz kepuasan berblogger kot.......
kalo da wat post 2 mesti la nk komen tinggi...bru lah ade smgt skit nk wat entry seterusnya kan...
hohoho~~

a.samad jaafar said...

hambat traffic sampai lupa tujuan berblog..ada yg langgar etika..ada yg guna taktik kotor.. malangnya, nuffnang itu hanya indah dari rupa.. tak caya.. masa akan menjawabnya..

xcyber said...

cukuplah berblog tuk kenal2 dgn member2 blog, sharing information/pengalaman kite and kalau ade mase lebih baru la wat mende2 sampingan tu smua..Apa2 pun and happy berblogging to all..

dylli said...

biasalah lah.
kang dapat komen ribu riban,
tak terbalas pulak.
hehehehe..

xcyber said...

Hehe..slama am berblog sejak bulan lepas x pernah la lagi jumpa blog yg komen 500+..paling tinggi pun 200 lebih jer

i am S!L4H.. said...

kannn...byk org byk ragam...heeee~
hepy2 blogging..

kakyon said...

memula berblog tuk suka2..lpas tau boleh dpt income..cuba juga luangkan masa..apa salahnya kan. sambil2 tu boleh dpt info, ilmu yg bes dpt kawan baru..:)
pasal komen2 tu..ikut keadaan.kekadang ada idea nak kmen,kekadang blurr ar..

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

ada orang buat blog sebab nak kutuk orang tu kutuk orang ni.
fitnah orang tu fitnah orang ni..

Beeha pernah kene benda ni..
Hilang kawan pasal blog huhu

farah da butterfly said...

x pandai sgt dgn nuffnang nih..
tue la x letak kat blog.. hehehe..

xcyber said...

kakyon : er,x pe..x kisah la pe pun motif kan..asalkan kite happy

Nurulz : lain2 manusia lain ragam =)

farah : hehe x pe..sikit2 dlu

bukan photographer said...

aku pon sesaje letak nuff tu..ada la dapat sket..tapi blom bleh cashout..ghaha

xcyber said...

hehe x pe.. x lama lagi bleh la tuh.. ak pn lom lagi la..blog nih bru wat sbulan stengah

KUREKURE COMEL said...

hehehe...betul2....

xcyber said...

hehe =)

neesa said...

kenape aku cam baru tau jehh...haha
xdd keyy

xcyber said...

hehe..
rmai lagi la yg tak tahu!!

FAHMI said...

kau tulis mcam ni terus ramai org komen..smart2..ni nak menuntut ngn kau ni..boleh?haha..

xcyber said...

ehh..ade ke plak..
tu cuma ak terbace some1 punya entry
then ak mintak izin nk share maklumat yg dia bgtau tu jugak..
haha~adoiii...

keunggulan wanita said...

t.kasih...sggh blog seriwangi, tbh 2 x t.kasih jika ada klik-klik kat iklan tu. Memang adik baik hati orgnya...dpt traffik tinggi x? Macam seriwanggi ni pun org baru...traffik pun tak tinggi mana tapi....adalah dpt BE dan Metered Earning dalam 7 Nuffnang beri tpi...blm dpt kuar lagi...ciput je!seriwangi tak kisah pun sbb seriwangi memang suka menulis.

xcyber said...

tu la..kita lebih kurang senasib la..am pun still baru lagi dlm dunia blog nih..x smpai 2 bulan..x pe..bnyakkan bersabar k?

p/s : smalam bukak site nuff am dpt RM17 something ngee..gembira la sikit

-[miracle]- said...

eika pon tataw trafik tuh ntok ape..

ngaha~ =="

xcyber said...

Traffik tu utk memudahkan pihak nuffnang tahu yg blog kite slalu org masuk..Am pn x phm sngt camne diorng kire =)

IMGOOD said...

klau traffic tinggi, xlag ke org msuk ? huhu ...

xcyber said...

mmg bleh pown la..
x de sape nk halang org masuk

khairul hisyam said...

nuffnang tu ape? haha.

xcyber said...

haha 1 mende tuk para blogger jana duit la sambil berblogging

yahaya said...

tumpang baca...

xcyber said...

x pe..silakan2 =)

all9m creation said...

aku dah bace and dah clik iklan ko..hehe..tolong memeber bloger..byar bil intnet..

xcyber said...

heehe baiknye ko..
terima kasih yer

atiey azha said...

yup ! betul tu . wee ~ blog ni pun dapat banyak komen apa . huhuu

xcyber said...

tapi ada yg kurang lagi
template malas nak letak yg berat2

half-blood boy said...

kawan buat blog sbb boring xde keje..huhu
meh follow blog kawan
http://gadgets-gig.blogspot.com/

xcyber said...

terima kasih
da follow

keunggulan wanita said...

Hah...macam tulah tlg member, baiknya hati adik ni, seri wangi pun gitu,,,suka follow and bagi komen. Apa slaahnya seronok dapat member ramai. Seri wangi pun macam tu suka menulis utk kepuasan diri dan bagi maklumat kat pembaca blogger dan suka baca dia orang punya blog utk dapatkan ilmu. Kite jangan kedekut ilmu.

xcyber said...

erm terima kasih seriwangi
wangi sungguh anda =)

animous said...

Bagi saya susah nak baca blog yang menceritakan diri penulis sendiri sahaja.. blog yang saya suka adalah yang berkongsi maklumat, mcm tips ke, fakta menarik ke ataupun resepi. Website yang mcm ni saya akan datang berkali2 kerana tak jemu dgn maklumat yang disampaikan.

D'ya Marshmello said...

yang penting blogging mesti ikhlas, bukan nak cari side income semata-mata, ehhe nice post.. ;)

jom singgah ;P

http://miss-dya.blogspot.com