Tuesday, January 25, 2011

Cara Buat Pop-Up Window

Tiap hari slasa jer mesti nak post something..erm x tau nk wat pe..so terpikir nk wat tutorial pasal Pop-Up Window..Jap nak explain sikit Pup-Up Window nih..bende nih tempat(small window) tuk komen post para blogger..senang sikit la si x payah nk klik pastu tungu loading mcm2..kalau korunk ade perasan la kan, x bnyak blog yg wat mende nih lagi..x tau sebab ape..sebab diorng x tau lagi ? or sebaliknya ??? kalau nk tahu jugak rmai yg still lg guna setting "Comment For Replacement : FULL PAGE" mende ni melambatkan masa nk komen post org dan tu post komen tu akan dipaparkan dalam bentuk full page..nampak leceh kan??Erm dapat tau mende ni pun dari page Mama , dia yang bnyak tunjuk ajar..Time kasih Mama dan SarahNajwan =)

Pic kt atas ni contoh Pop-Up Window

Keistimewaan Pop - Up Window :
1) Memudahkan para blogger nak post komen dekat post kite
2) Tak perlu tunggu lama nak post komen

3) Tak perlu tunggu loading / buka full page pun tuk komen

4) Ade lagi tp x ingat..Hehe =)


Ni Langkah2 nak buat Pop-Up Window :

1) Klik Design kat ats blah kanan page korunk tu

2) Klik Setting

3) Klik Comment kat bawah "setting" tuh..

4) Cari Comment Form Replacement dan klik "Pop-Up Window"

5) Save Setting


Kat bawah ni ade pic tuk bagi nampak dgn jelas :

P/S : Apapun Pop Up Window mende ni memudahkan untuk komen post org dan paling bagus memudahkan org untuk komen post kite =)
P/S : OMG!! Ni my first Tutorial..Harap Korunk suke k!

28 comments:

NOOR FATIN said...

ramai yg xnak buat popup ni. geram! grr. hehe harap2 diorg buat lpas baca entry awak ni!

Encik MamaT said...

kadang orang tak tau... hehe.. ada yang letak verification word lagi.. adoi... kena lak blog berat.. adoiii...

xcyber said...

Fatin : heh harap2 mcm tu la..

Encik Mamat : tau x pe..
kalau blog tu berat lagi la lame nak post komen..veryfy tu no komen la..tp tu salah satu sbb rmai malas nk post komen..for me je la kan..x tahu la org lain lak camne =)

Dark Chocolate said...

baru je buat pop window ni pagi tadi. kwn yg tolong buatkan :)

btw, nice sharing :)

xcyber said...

Owh oke2..
No hal la.. Time kasih kunjung kemari

Izzlorna said...

slm Am :)
Lorna dah ubah setting as per ur tuto..
tq yaa :)

xcyber said...

W'salam .. hehe
same2 jer =)

KUREKURE COMEL said...

yke...hehehe...mina nk buat la...mesti rmai dgn mina kn...kn...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

tol tu pop up window menyenyangkan kengkawan lain nak komen, tak pe Sharing Is Caring...dah register heartbeat lom, untuk tambah side income tak de effek nuff pun...

Opah Kentang said...

hihii...bgus la info nih! kalau tak orang tak tau pun kan am? =))

Atika Natasha said...

ika suka buat p0p up wind0w utk c0mments..sbb lg mudah x pyh susah2 nak bkak tab baru..tp ika ade tbaca kat bl0g s0rang ni die sgt x suka 0rg yg buat p0p up wnd0w ni sbb die rmas..huhu..

xcyber said...

Kure2 : hehe leh try =)

mama : owh ok..ti am wat mende tuh

Opah : a'ah..sbb tu nk sharing akt sinio

Ika : lain org lain cita rasanya ika =)

cik loliy said...

nice..sy br je tkr after read ur tutorial..thkz..:)

xcyber said...

Welcome =)

sarah-najwan said...

hehe..bagus kamu nih..bantu yg lain2 lak buat pop up komen..hehe..sharing is caring...

*nk bgtau..nama akak tu salah dik..SARAHNAJWAN tau..hehee

DanieL AdiE said...

dude...anda di tag utk contest nie..

http://danieldeadie.blogspot.com/2011/01/contest-kami-kembarkah.html

xcyber said...

Kak Sarah : Ok jer..dah betulkan balik =)

Adie : Thanks ye..ti am tngok

Rynie Nas a.k.a Myung Hee said...

da buat da...huhuhu...memang sng nak post komen....harap bloggr len pon buat jgk la ek...snang nak ltak komen ti...hehe

kayyana said...

good job.. good sharing dik.. hehehe.. thanks singgah blog kayyana ye..

xcyber said...

Same2..
Ti sharing2 la jugak if ad info baru =)

Thalhah Amir said...

bg sy, sy lebih ske komen yang attach bwh posting. dan sy xke ada word verification. nk komen pun malas bila ada word verification ni

xcyber said...

erm x pe..
tapi kalau wat pop-up ni x de word verify..
word verify ade if tuan punya blog nak..

Anis Akhir said...

start buat blog, dah setting cmtu dah...byk benefitnya...:)

Shahrul Amri Saidin said...

erm..ok jer..
welcome to blogger life =)

jiwemude said...

thanks for the tutorial..nice blog..i've follow..feel free to follow me back:)

xcyber said...

wokeh..no hal
thx visit me too =)

kemboja said...

kadang2 org x tahu apa masalah blog mereka, so bg pengunjung tu kalau ada idea tu bg je latahu, next time bloger tu aka perbaiki kekurangan pd blog mereka.. meh try komen blog sy plak.. sy masih baru lg berblog.. tq

Nor Azimah Mat Hussin said...

thanks...