Tuesday, February 15, 2011

Tutorial : Pasang Widget Popular Post

Widget popular post atau top post seperti yang boleh di lihat pada bahagian bawah kanan blog ini memaparkan senarai tajuk yang mempunyai jumlah komen yang tertinggi. Widget popular post atau top post ini sememangnya sangat membantu terutamanya kepada readers yang mungkin ingin membaca entri atau artikel yang mempunyai jumlah komen yang tinggi pada blog kita.

OK, Follow langkah2 kat bawah :

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Jsvascript.

Langkah 2

Salin kod biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1). Masukkan URL blog anda pada teks masukkan URL blog anda di sini. Angka 10 yang di bold boleh di edit mengikut bilangan tajuk yang ingin adda senaraikan.
<script language="JavaScript">
aBold = false;
numposts=1000;
maxshowresult=10;
home_page = "http://masukkan URL blog anda di sini/";
</script>
<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/toppost.js" type="text/javascript"></script>
SELAMAT MENCUBA =)

TERIMA KASIH SUDI KLIK GAMBAR DI BAWAH NI :

15 comments:

mera zati M.z said...

whoaaa baru tau:)

xcyber said...

ade masa try la ek =)

old_trafford said...

x jadi pun..

Anis Akhir said...

nak cuba la nti..hehe
thanks for this info..:)

Muhammad Burn said...

trimas...

xcyber said...

old trafford : jadi la.. tp dia x de kotak2..

xcyber said...

anis : same2 =)

amny.. said...

da penah jpe tutorial ni sblum ni...
da penah try wat tp xjd....

yg ni pon xjd...
npe ek??
blog amni ad prob ke~~~

(=_=')

zmah said...

Bagus kongsi ilmu ini.

xcyber said...

Amni : nape x jadi?? am ok je..am dah buat tp buat 5 je la..x nk 10.. kat side bar am ade mende ni

xcyber said...

zmah : sharing is caring kan?

CahayaCintaIlahi said...

tanx untuk sharing ;)

xcyber said...

same jer.. =)

~~su manje~~~ said...

salam ziarah pagi..\jemput singgah blog su yg baru tau..
thanks...

Aimifiqa said...

thanks tutor. nnt nak buat la. hih